Traumabehandling

Efter en uppskakande upplevelse, som t ex en trafikolycka, en svår förlossning eller att man blivit utsatt för ett brott, kan man bli tillfälligt eller långvarigt traumatiserad. Man räknar med att drygt hälften av alla trauman självläker, men i de fall där inte detta sker, kan man få långvariga bekymmer, som  inte alltid direkt kan härledas till den traumatiska händelsen. Ofta dröjer det en tid innan symptomen gör sig påminda. Detta är en av anledningarna till att många, som blir erbjudna samtalsstöd i direkt anslutning till traumat, tackar nej till den hjälpen.

Vi använder två metoder för att komma tillrätta med traumasymptom:

I första hand emdr, då man jobbar bl a med ögonrörelser, läs gärna mer på emdr.se.

I andra hand använder vi kbt som behandlingsmetod. I första skedet arbetar man med att göra traumat mindre laddat och därefter tränar man konkret för att få bukt med de bekymmer som uppstått i vardagen. Fobier, som rädsla att gå ut ensam, vara hemma ensam, köra eller åka bil, är inga ovanliga konsekvenser av trauman.

Så tycker våra kunder

När jag kom i kontakt med Ystads Psykologmottagning behövde jag akut hjälp med att hantera all stress i samband med den hotellverksamhet min man och jag driver. Annika mötte mig med humor, hjärta och hjärna och hon är välbalanserad och förtroendeingivande i sin framtoning...

Jeanette Nilsson

Jag har alltid tyckt om att träna och hålla mig i form. Efter en traumatisk förlossning ökade oron vid värme och fysiskt ansträngning. Efter att tillsammans med psykolog ha bearbetat detta och sedan träffat henne på mitt gym för att faktiskt öva på det som är obehagligt, kan jag nu äntligen träna fullt ut igen.

Jessica Almlund

Som försäljningschef med personalansvar blev jag för en tid sedan efter flera omorganisationer rejält utmattad. Jag fick hjälp att sortera och prioritera och mådde med tiden allt bättre. Vi fokuserade även på matvanor som ett prioriterat vardagsområde och som bonus blev jag av med en del vikt.

Carina